Forskelsbehandling og diskrimination må og skal gøres ulovligt

Pressemeddelelse
 Tingey Injury Law Firm on Unsplash

Ny rapport viser, at grønlandske LGBTQIA+ personers menneskerettigheder bliver krænket hver dag.

Den 8. maj udgav IPS i samarbejde med Sipineq+ en rapport om vilkår for LGBTQIA+ personer i Grønland. Den tegner et billede af store udfordringer med overholdelsen af menneskerettighederne, når det kommer til adgangen til sundhed, data- og vidensniveauet i samfundet og ikke mindst beskyttelsen mod diskrimination for landets LGBTQIA+-borgere.

Netop beskyttelsen mod diskrimination er omdrejningspunktet for Inatsisartut, når de den 13. maj behandler et forslag om Grønlands første anti-diskriminationslov. Formålet er at bekæmpe diskrimination og at sikre lige rettigheder og muligheder for alle. 

Næstforkvinde for Rådet for Menneskerettigheder (IPS), Tukumminnguaq Olsen Lyberth, er begejstret over udsigten til, at lovforslaget kan blive vedtaget: 

Med en lov, der forbyder forskelsbehandling og diskrimination har Grønland taget et kæmpeskridt i den rigtige retning. Grønland har forpligtigelse til og ansvar for at skulle forhindre diskrimination. Selvom det fremgår af vores internationale forpligtelser, blandt andet i menneskerettighedskonventionerne, som gælder for Grønland, skal Grønland selv sikre at det ikke bliver overtrådt, det vil vi kunne gøre nu med ligebehandlingsloven.
Tukumminnguaq Olsen Lyberth


Selvom internationale forpligtelser fremhæver anti-diskrimination og ligestilling, er der stadig store udfordringer på området i Grønland. Det viser IPS’ netop udkomne rapport tydeligt. 

Tilstrækkelig lovgivning, bedre dataindsamling og et løft i kendskabsniveauet hos offentlige instanser er blandt anbefalingerne fra IPS og Sipineq+ i forhold til overholdelsen af menneskerettigheder for LGBTQIA+ personer i Grønland.

I dag er de lovmæssige rammer i Grønland, som skal beskytte alle grønlandske borgere mod diskrimination, utilstrækkelige. Samtidig peger globale undersøgelser på, at LGBTQIA+ personer er overrepræsenteret i statistikker over dårligt mentalt helbred, selvmordsforsøg og selvmord; alle tre er faktorer, som kan forværres af diskrimination og hadefuld tale.

Mulighed for at klage over diskrimination

Lovforslaget vil medføre, at der oprettes et Ligebehandlingsnævn, der kan behandle klager om overtrædelse af forbuddet mod diskrimination. Ligebehandlingsnævnet vil kunne træffe afgørelser og tilkende godtgørelse, hvis forbuddet mod diskrimination er overtrådt.
 

Vores lovgivning har haltet bagud på området i mange år, med ligebehandlingsloven her ville borgerne være generelt beskyttet mod diskrimination, så alle bliver sikret lige rettigheder og dermed lige muligheder i livet. 
Tukumminnguaq Olsen Lyberth

Ligestillings- og antidiskriminationsloven bliver behandlet 13. maj og er forventet færdigbehandlet den 23. maj.

Sammen med denne pressemeddelelse udgiver IPS og Sipineq+ et policy brief, som yderligere forklarer udfordringerne for overholdelsen af menneskerettighederne specifikt for LGBTQIA+ personer i Grønland. 

For yderligere informationer, kontakt IPS-sekretariatet info@humanrights.gl

FAKTA

Der er ingen samlet lovgivning i Grønland, der beskytter mod forskelsbehandling og diskrimination. Det vil der blive lavet om på, hvis anti-diskriminationsloven bliver vedtaget.


- Grundloven giver en beskyttelse mod diskrimination på grund af ”trosbekendelse eller afstamning” (§ 70). Den dikterer også, at alle indskrænkninger i den frie og lige adgang til erhverv skal fjernes (§§ 74 og 75). Men grundloven indeholder ikke et generelt forbud mod diskrimination.
- Kriminallovens § 100 yder beskyttelse mod truende, forhånende og nedværdigende udtalelser og propaganda fremført offentligt, med eller uden forsæt til udbredelse i en videre kreds mod en gruppe mennesker på baggrund af deres race, hudfarve, nationale eller etniske oprindelse, tro eller seksuelle orientering.
- Efter kriminalloven kan en person dømmes for f.eks. vold, trusler eller lignende, men den omstæn-dighed, at gerningen er begået på grund af offerets etniske oprindelse, seksuelle orientering eller andet, er ikke angivet som en selvstændig forbrydelse eller fremhævet som en skærpende omstændighed.
- På det civilretlige område er kun kønsdiskrimination forbudt, og forbuddet gælder primært inden for arbejdsmarkedet. Kønsligestilling er beskyttet ved Inatsisartutlov nr. 3 af 29. november 2013 om ligestilling af mænd og kvinder.


Hvis loven bliver vedtaget, vil alle borgere blive sikret ligestilling – uanset køn, graviditet, adoption, seksuel orientering, kønsidentitet, kønsudtryk, kønskarakteristika, race, hudfarve, nationalitet, social- eller etnisk oprindelse, handicap, alder, politisk anskuelse, religion eller trosoverbevisning.

Kontakt

Kristina Møldrup Kristensen

Kristina Møldrup Kristensen

A/C fuldmægtig og projektleder for Nordatlantpuljen